tisdag 20 december 2011

Chokladsnittar

Sista veckan innan jul! Lite, lite snö har hittat hit och det bidrar faktiskt till lite julkänska. Härligt! Här kommer ett recept på chokladsnittar. De kommer att hamna på fikabordet under julen och jag hoppas att de kommer att falla gästerna i smaken. Jag får passa på att önska er alla en riktigt fin och härlig jul!



CHOKLADSNITTAR
20-25 st

100 g smör
1 dl strösocker
2 msk mörk sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
2,5 msk kakao

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en matberedare. Dela degen i två delar och forma två bakplåtslånga längder. Lägg längderna på en plåt och grädda i 15-20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Skär längderna på tvären innan de stelnar. Lägg upp kakorna på galler för att svalna.

tisdag 13 december 2011

Twixrutor

Många kakor på julens kakfat blir samma som tidigare år men när jag såg det här receptet var jag bara tvungen att testa det. Dessa kakor är nästan som godisbitar och har en frasig botten med härlig kola och toppad med choklad. Kakorna blev väldigt goda men möjligtvis saknar jag någon smak i själva kolan. Nästa gång ska jag testa att ha i lite vanilj i kolan för att förhöja smaken något. Har ni bakat färdigt till jul eller har ni något kvar?




TWIXRUTOR
1 långpanna

Kaka:
6,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
225 g smör

Kolasmet:
175 g smör
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap

Garnering:
200 g choklad (jag använde mörk choklad)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till kakan, gärna i en matberedare, och platta ut degan i en långpanna. Grädda kakan i ca 20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.

Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i nästan en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm. Bred såsen över den förgräddade kakan.

Smält chokladen och bred den över kolasåsen när den stelnat något. Ställ kallt så att chokladen stelnar. Skär sedan i mindre rutor.


Receptet hämtat från Familjeliv

söndag 11 december 2011

Julpysslar här hemma

Trevlig tredje advent! Idag står det julgodis på schemat här hemma och först ut blir det pistagefudge, den bara måste ni testa. Jag har julbakat lite och fyllt frysen med julkakor. Jag och Algot har även bakat lussekatter och visst blir Algots katter fina! Jag tror jag har en bakare till son, det var hög koncentration hela tiden.







fredag 9 december 2011

Tips inför julen - Mjuka kakor

På julen brukar kakfaten svämma över av småkakor men varför inte baka en mjuk kaka för omväxlings skull. Här kommer två tips på mjuka kakor att komplettera småkakorna med. Har du något tips på juliga mjuka kakor?


ENGELSK FRUKTKAKA
Engelsk fruktkaka har funnits med på vårt fikabordet till jul i många, många år. Den är härligt kryddig och smakar helt enkelt jul enligt mig. Receptet till kakan hittar du här.



CHOKLADKAKA MED KÖRSBÄR OCH MADEIRA
Det kanske inte är den mest uppenbara julkaka men den är otroligt god och ingen skulle bli besviken av att få en bit av den till julfikat. Receptet till chokladkakan hittar du här.


måndag 5 december 2011

Havre- och russinkakor

Jag var lite osäker på hur de här kakorna skulle bli och hade även tankar på att ersätta russinen med hackad choklad innan jag bakade dem. Som tur är så följde jag receptet och kakorna blev otroligt goda. De är inte hårda rakt igenom utan lite mjuka i mitten och de smakar underbart. Jag kommer absolut att baka dessa igen. Jag hade med mig dessa kakor när jag gick på höstens kakträff (du kan läsa mer om hur kakträffen går till här).

Enligt originalreceptet skulle det bli 20 st kakor men då hade de blivit gigantiskt stora. Jag valde att göra 40 st kakor och jag tycker inte att mina blev små.

Kakorna är perfekta att packa ner i picknickväskan när man vill ha något sött med sig när man ger sig ut på äventyr.




HAVRE- OCH RUSSINKAKOR
20 st (jag gjorde 40 st)

270 g osaltat smör, rumsvarmt
160 g strösocker
160 g farinsocker
2 ägg
0,25 tsk vaniljessens
380 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk malen kanel
110 g havregryn
220 g russin

Gör så här:
Vispa smör och socker till en lufig smet. Vispa ner äggen ett i taget och blanda ordentligt. Tillsätt vaniljessensen.

Blanda övriga ingredienser förutom russinen i en bunke och vispa ner mjölblandningen i smörsmeten. Rör ner russinen försiktigt så att de fördelas jämt.

Klicka ut degen på plåtar, fukta handen med vatten och platta till degen något och se till att det finns utrymme mellan kakorna eftersom de blir större i ugnen. Grädda ca 12 minuter i 175 grader i mitten av ugnen (ungefär samma tid om du gör 40 st kakor). Låt kakorna svalna något på plåten innan de läggs på galler för att kallna.


Receptet hämtat från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London