måndag 21 november 2011

Mamma 70 år - Cakepops

Under höstlovet åkte vi upp till mina föräldrar i Dalarna eftersom min mamma fyllde 70 år. Där blev det fest i flera dagar och vi hade mycket trevligt. Mamma hade önskat sig kakor på pinne och självklart gjorde jag det till henne. Den här gången testade jag att vända kakorna och låta pinnen sticka uppåt. Jag dekorerade med ätbara guldstjärnor och satte en guldrosett på varje pinne, det tyckte jag passade på ett 70-årskalas.

Grattis igen mamma på din 70-års dag!



Jag med färdiga cakepops till min mamma.

Dessa cakepops består av:
Cake balls doppade i mörk choklad och dekorerade med guldstjärnor.

fredag 18 november 2011

Tips inför julen - Baka med saffran

Nu är det nästan bara en vecka kvar till första advent. För mig hör saffran ihop med julen och jag planerar att baka lussekatter så att familjen kan få varsin till adventsfikat nästa söndag. Nedan ser ni två bakverk med saffran i: lussekatter och saffransbicotti. Har ni någon kaka med saffran i som ni kan tipsa om?


LUSSEKATTER
Jag har bakat lussekatter efter det här receptet i flera år och innan dess har jag fått de bakade av mamma enligt samma recept. Supergoda och fluffiga. Välj själv om du vill ha russin eller pärlsocker på (eller inget av det). Receptet på lussekatterna hittar du här.



SAFFRANSBICOTTI
De här saffransskorporna är så goda till ett glas glögg. De ser inte så färggranna ut på bilden men de är gulare i verkligheten. Baka några extra och ge bort till vänner och bekanta, det kommer garanterat att bli uppskattat. Receptet hittar du här.


måndag 14 november 2011

Tips inför julen - småkakor

Julen närmar sig och det börjar bli dags att planera julbaket. Min son Algot, 6 år, har börjat öva till luciatåget i skolan så här hemma sjungs det julsånger för fullt och julkänslan börjar komma smygande. Vi tänder ljus när kvällsmörkret kommer och vi har börjat planera inför årets jul.

Julen borde vara det tillfälle då det bakas mest småkakor här i Sverige, eller vad tror ni? Även om vi alltid är proppmätta efter julmaten när julkaffet serveras så hör fyllda kakfat till. Här får ni lite tips på småkakor som ni kan baka till jul. Har ni egna småkakefavoriter får ni gärna tipsa mig (med recept eller länk till receptet) i kommentarerna nedan eller via mail.


BRITTA ANDERSSONS PEPPARKAKOR
När jag var liten hade jag en dagmamma som hette Britta och det här receptet kommer från henne. Kryddiga och knapriga pepparkakor som helt enkelt smakar jul. Vad är julen utan pepparkakor? Receptet hittar du här.


Har ni egna barn eller barn i bekantskapskretsen så passa på att baka med dem. Att ha på kristyr på pepparkakorna brukar vara uppskattat hos barn. Receptet på en bra kristyr hittar du här



DUBBLA CHOKLADSTJÄRNOR MED ROMFYLLNING
De här kakorna med smak av choklad och en aning rom passar utmärkt på fikabordet vid jul. De är inte så jättesöta i smaken vilket kan vara en fördel med tanke på allt julgodis och julkakor som äts till jul. Receptet hittar du här.



MANDELKAKOR MED AMARETTO
Mycket goda små kakor som även är mycket vackra eftersom de spricker fint i ugnen. De är dessutom glutenfria. Receptet hittar du här.



TWIXKAKOR
Dessa otroligt goda kakor blev en stor favorit förra året. En jättegod kakbotten fylld med härlig kola och täckt med choklad. Det låter väl gott? De tar lite tid med det är det absolut värt. Receptet hittar du här.



DEKORERADE KAKOR
Varför inte pyssla lite med dekorerade kakor. Förra året gjorde jag röda kakor med vita snöflingor men valmöjligheterna är oändliga. Plocka fram pepparkaksformarna och var lite kreativa. Receptet på vaniljkakorna som jag använt till dessa hittar du här. En "steg för steg"-beskrivning på hur man dekorerar kakor hittar du här.


måndag 7 november 2011

Cheesecakekakor

Nu är jag tillbaka i vardagen igen efter en veckas höstlov tillsammans med familjen. Konstigt hur fort man kommer in i gamla rutiner igen, det känns knapps som jag varit ledig alls. Idag tänkte jag bjuda er på några småkakor som jag bakade för ett tag sedan.

Jag gillar cheesecake och blev sugen på att göra småkakor med cheesecakesmak. Resultatet blev dessa kakor med havrebotten och små hål fyllda med cheesecakefyllning. De blev väldigt goda. Tyvärr minns jag inte hur många kakor receptet gav.




CHEESECAKEKAKOR

Kakor:
125 g osaltat smör
90 g strösocker (1 dl)
50 g muskovadosocker (1 dl)
1 ägg
0,25 tsk äkta vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
0,5 tsk salt
70 g havregryn (2 dl)
rivet skal av en citron

Fyllning:
25 g philadelphiaost
2u5 g osaltat smör
45 g strösocker (0,5 dl)
1 äggula
en nypa salt
0,5 krm äkta vaniljpulver (eller 1 krm vaniljsocker)
30 g vetemjöl (0,5 dl vetemjöl)
0,5 msk citronsaft

Blanda alla torra ingredienser till kakorna. Tillsätt smör och ägg och blanda till en deg. Klicka ut deg på en bakplåt och gör små gropar i degen. Blanda alla ingredienser till fyllningen och fyll groparna i degen med lite av fyllningen. Grädda i ca 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.