måndag 29 augusti 2011

Äppelkaka med mandelsmak

Nu i äppelsäsongen passar det utmärkt med en äppelkaka. Kakan smakar härligt av äpplen, kanel och mandel. Man kan äta den som den är eller servera den med en god vaniljsås eller varför inte en kula vaniljglass. Det går också att använda äppelkakan som tårtbotten, den blir dock inte så hög och delas enklast bara i två delar i så fall. Kakan jag gjort är i en form på 18 cm men gör man 1,5 sats av receptet passar kakan till en form på 24 cm.



ÄPPELKAKA MED MANDELSMAK

2 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk mandelarom
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl mjölk
1 äpple
1 msk vetemjöl + 1 msk strösocker + 1 tsk kanel

Gör så här:
Vispa ägg och socker. Ha i mandelarom, bakpulvret och vaniljsockret och vispa så att det blandas ordentligt. Vispa i vetemjölet. Smält smöret och häll i mjölken i smöret. Vispa i smörblandningen i smeten. Skala och kärna ur ett äpple och tärna äpplet i små bitar. Blanda vetemjöl, socker och kanel i en lite skål, häll i äppelbitarna och rör om. Vänd ner äppelbitarna i kaksmeten. Häll smeten i en smörad och bröad form, 18 cm i diameter. Grädda i 40-45 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakan stå några minuter innan den själps upp på ett fat.

Vill du använda en form på 24 cm i diameter tar du 1,5-sats av receptet.

söndag 28 augusti 2011

Enkel vaniljkräm

Jag testade en ny variant av vaniljkräm och den var väldigt enkel att göra eftersom allt rördes ihop i kastrullen. Jag tyckte krämen blev för lös att ha som tårtfyllning men jag kommer säkert göra den igen som tillbehör till en kaka.


ENKEL VANILJKRÄM

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Gör så här:
Skrapa ur fröna från vaniljstången. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt blandingen sjuda och vispa samtidigt tils krämen tjocknat. Se till att krämen inte bränner fast i botten eller att den kokar upp. Låt krämen svalna.


Receptet hämtat från Söta saker

torsdag 25 augusti 2011

Plommonbröd

Ibland kan det vara lite svårt att få min son Algot att äta bröd som innehåller torkad frukt men så hittade jag det här brödet. Receptet kommer från boken "Bröd från Brunkebergs bageri" och det innehåller mixade katrinplommon och russin. Brödet blev jättegott och det går inte att se att det innehåller torkad frukt.






PLOMMONBRÖD
4 bröd

75 g russin
100 g katrinplommon
450 g rågsurdeg (eller 200 g vatten, 5 g jäst, 240 g rågmjöl)
900 g vatten
25 g jäst
1350 g vetemjöl
275 g grovt rågmjöl
40 g sirap
45 g havssalt
solroskärnor till topping

Gör så här:
Lägg russin och katrinplommon i en skål och häll på vatten så att det täcker frukten. Låt gärna stå över natten. Om du inte har en rågsurdeg blandar du vatten, jäst och rågmjöl i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 4 timmar eller i kylskåpet över natten.

Häll av vattnet från frukten och mixa frukten till en ganska slät massa. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i maskin i 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Låt degen jäst i 30 minuter.

Dela degen i fyra delar och forma till limpor eller runda bröd. Spraya lite vatten på bröden och doppa bröden i solroskärnor. Lägg bröden i mjölade jäskorgar med solroskärnorna nedåt (har du inte jäskorgar går bra med bunkar eller bakformar också, lägg en mjölad handduk i bunken och lägg brödet på handduken). Låt brödet jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur eller i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden med solrosfröna uppåt på en plåt. Ställ in plåten i ugnen och häll samtidigt en kopp kallt vatten i den förvärmda ugnsplåten. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter ca 20 minuter. Grädda bröden ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

Receptet härmtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri

måndag 22 augusti 2011

Lille Skutts morotskaka

I en Bamsetidning för ett tag sedan fanns ett recept på Lille Skutts morotskaka. Algot ville genast baka kakan när han såg receptet och det är klart att han fick göra det. Han var med och skalade morötterna och mätte upp alla ingredienser. Och det viktigaste förståss... smakade smeten!

Kakan blev mycket god och jag tyckte om de hackade valnötterna som gav lite tuggmotstånd. Enligt receptet kan man servera kakan med lite vispad grädde men vi åt den som den var och det gick alldeles utmärkt.




LILLE SKUTTS MOROTSKAKA
1 st

5 dl rivna morötter
2,5 dl hackade valnötter
3 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0,5 tsk muskot

Gör så här:
Finriv morötterna och hacka valnötterna. Vispa ägg och socker. Blanda i oljan och vaniljsockret. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och muskot i en skål och blanda samman med smeten. Vänd ner morötterna och valnötterna. Häll smeten i en smord och ströbröad form med diameter 24 cm. Grädda i 35-40 minuter i 180 grader i mitten av ugnen. Känn med en teststicka om kakan är färdig, stickan ska vara torr.

Låt kakan svalna och pudra över florsocker vid servering. Äts gärna tillsammans med lite vispad grädde.


Receptet hämtat från tidningen Bamse

fredag 19 augusti 2011

Krusbärsmuffins

Av krusbären jag fick av mina föräldrar bakade jag förutom krusbärskakan även dessa muffins. Jag gjorde bara en halv sats av nedanstående recept och de tog snabbt slut. Jag provsmakade en innan den hunnit svalna helt men de var betydligt godare när de kallnat ordentligt. Muffinsen blev ganska kompakta på grund av krusbären och vill man ha lite luftigare eller mindre krusbärssmak så minskar man bara på mängden krusbär.





KRUSBÄRSMUFFINS
16-20 st (beroende på storlek)

2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 ägg
100 g smör
1,5 dl vaniljyoghurt
200 g krusbär (kan minskas)

Gör så här:
Skölj och rensa krusbären. Lägg krusbären i en matberedare och hacka sönder krusbären. Häll i övriga ingredienser och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med ca 2/3 smet. Grädda i 18-22 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Prova med en provsticka, kakan är klar när stickan är torr. Muffinsen är godast när den svalnat helt.

måndag 15 augusti 2011

Riddarborgstårta

Algot fyllde sex år i början av augusti och jag kan inte riktigt förstå att min lille kille har blivit så stor. Förra helgen hade vi kalas med mor- och farföräldrarna för att fira honom. Jag hade åkt på en förkylningen under vår tältsemester och började äntligen känna mig bättre men det fick ändå bli en enklare modell av en riddarborgstårta utan så mycket detaljer.

Jag gjorde en våningstårta men eftersom vi inte var så många som skulle äta av tårtan gjorde jag övre våningen i rice krispies treat. Algot hade valt fyllningar med vanilj och choklad och jag testade att göra egen vaniljkräm som bas till vaniljfyllningen vilket blev väldigt gott.

Vid serveringen satte vi en liten flagga på toppen av riddarborgen.







Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med glasskräm gjord på hemmagjord vaniljkräm och mörk chokladmousse. Övre våningen är rice krispies treat (15 cm). Båda våningarna är spacklade med italiensk marängsmörkräm och täckta med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer gjorda i sugarpaste.

söndag 14 augusti 2011

Vaniljkräm

Varför har jag aldrig gjort egen vaniljkräm tidigare? Det gick ganska snabbt och det var inte svårt och framförallt blev det otroligt gott.

Vill man göra glasskräm av vaniljkrämen räcker halv sats av receptet nedan. Häll i 2 dl ovispad grädde i vaniljkrämen vispa till önskad konsistens. Glasskrämen räcker till ett lager fyllning i en normalstor tårta.


VANILJKRÄM

1 vaniljstång
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl majsstärlkelse
50 g smör, rumsvarmt

Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut kärnorna. Koka upp mjölken tillsammans med kärnorna från vaniljen och låt även den urskapade vaniljstången ligga med. Ta upp vaniljstången efter uppkoket.

Vispa äggulorna tillsammans med strösockret och majsstärkelsen så att det blir vitt och pösigt. Slå över en varma mjölken samtidigt som du fortsätter att vispa.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp samtidigt som du vispar kraftigt. Häll över i en kall skål så snart blandningen tjocknat ordentligt. Ha i smöret och vispa krämen tills den är slät. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåpet.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm

fredag 12 augusti 2011

Krusbärskaka

Jag fick lite krusbär av mina föräldrar och då passade jag på att baka med dem. Det blev bland annat den här krusbärskakan. Kakan blev jättegod och krusbären gjorde kakan lite syrlig i smaken. Jag gjorde egen vaniljsås som jag serverade till och det blev mycket gott.

Har ni något tips på vad man kan göra med krusbär?



KRUSBÄRSKAKA

1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk äkta vaniljpulver
1 ägg
50 g smör
0,5 dl mjölk
1-2 dl krusbär

Gör så här:
Skölj och rensa krusbären. Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter. Tryck ner krusbären i smeten. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Prova med en provsticka, kakan är klar när stickan är torr.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.

Vinnaren av baksakerna från Bagaren och Kocken är...

Vad roligt att så många ville vara med och tävla om de fina priserna från Bagaren och Kocken. Jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk på vinnaren eftersom en baksten länge har stått på min önskelista över baksaker. Jag hoppas vinnaren får stor bakglädje av vinsten.

Vinnaren i tävlingen är Hanan Odisho. Jättegrattis till dig! Maila din adress till mig på adressen bakgladje@gmail.com.


Ett stort tack till Bagaren och Kocken för de fina vinsterna.


onsdag 10 augusti 2011

Dalahästar med brush embroidery

Jag har länge tänkt testa brush emboidery, en teknik som går ut på att spritsa exempelvis kristyr och sen använda en pensel till att dra ut kristyren så att det bildar mönster. Här har jag täckt en kaka med röd marsipan och sen använt kristyr i olika färger. Det var riktigt roligt att testa brush emboidery men inte helt enkelt att få det snyggt. Jag är nöjd med resultatet med tanke på att det var första gången jag testade.

Jag tyckte det passade extra bra att göra en dalahäst eftersom jag är uppvuxen i Dalarna.




Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan och kristyr.

måndag 8 augusti 2011

Påminnelse av tävling: Vinn baksten och slikepottset från Bagaren och Kocken

Ni glömmer väl inte tävlingen där ni kan vinna en fin baksten och ett slickepottset från Bagaren och Kocken. Tävlingen avslutas den 10 augusti kl 23:59. För att komma till tävlingen klickar ni här.

söndag 7 augusti 2011

Snabb ciabatta

Ciabatta tar egentligen ganska lång tid att göra men här är en snabbvariant när man inser lite för sent att man är sugen på just ciabatta. Fyll ciatattan med något gott pålägg och du har en smarrig lunchmacka.



SNABB CIABATTA
6 st

25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
2 dl durumvetemjöl
4,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
olivolja till plåten

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda degen i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Olja en plåt och häll upp degen på plåten. Tryck ut degen till en rektangel, ha på olivolja uppepå degen och lägg på plastfolie över plåten. Låt degen jäsa ca 40 minuter.

Dela degen i 6 bitar med en kniv eller degskrapa. Dra isär brödbitarna och tryck ur lite av luften i bröden. Sätt tillbaka plastfolien och låt bröden jäsa ytterligare 60 minuter. Grädda 10-15 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen när du satt in plåten. Låt bröden svalna på ett galler.

torsdag 4 augusti 2011

Citron- och limebullar

Något av det godaste som finns är nybakade bullar och ett glas kall mjölk. Det här receptet fick jag av min mamma som bjöd på dessa när vi var och hälsade på senast. Bullarna är jättegoda och blir väldigt friska i smaken tack vare citronen och limen.

Ett tips för att inte få torra bullar är att grädda bullarna i pappersformar. Då hindrar man fyllningen från att rinna ut på plåten och istället blir fyllningen kvar i bullen. Efter gräddning kan man som jag gjort ta bort formarna om man vill. Toppingen med strösocker behövs för bullarna är inte så söta i sig själva.





CITRON- OCH LIMEBULLAR
40 st

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk hel kardemumma
14 dl vetemjöl (840 g)

Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
2 citroner, finrivet skal
2 limefrukter, finrivet skal

Pensling:
50 g smör (jag använde vatten)
1-2 dl strösocker

Gör så här:
Mortla kardemumman. Smula jästen och blanda med mjölken. Blanda alla ingredienser och arbeta degen 10 minuter. Låt degen jäsa ca 40 minuter. Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medans degen jäser.

Häll upp degen mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred på fyllningen kakan och vik degen dubbel. Skär 10 remsor av degen. Tvinna varje remsa och linda till en rund bulle, fäst ändarna under bullen. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda bullarna i 8-12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. Vid servering penslas bullarna med smält smör (jag använde bara vatten) och doppas i strösocker.

tisdag 2 augusti 2011

Go-fika i Malmö

Jag är nyligen hemkommen från en tältsemester i Skåne med familjen. Tyvärr hade vi inte riktigt vädret med oss och vi fick en hel del regn på oss. En av dagarna gjorde vi en utflykt till Malmö och där hittade vi det härliga konditoriet Hollandia mitt i stan. Eftersom Algot hade namnsdag köpte vi varsin tårtbit och de var verkligen jättegoda. Att resa bort tillsammans är väldigt härligt men det var bra skönt att krypa ner i min egen säng när vi kom hem.

Idag har min "lille" kille fyllt 6 år och det firades med sång och paket imorse. Släktkalas blir det i helgen.

Tårta med passionsfruktsmousse

Tårta med jordgubbs- och mangomousse

Tårta med jordgubbs- och vaniljmousse

måndag 1 augusti 2011

Bakglädje i juli

Det har inte blivit så många inlägg i juli. Trots de få inläggen så finns det några favoriter bland inläggen. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under juli månad.


MODELLERAD HÄST OCH ZEBRA TILL BRÖLLOPSTÅRTA
Den här hästen och zebran gjorde jag till Maria och Daniel som gifte sig i början av sommaren. Jag är mycket nöjd med modellerandet och det var kul att göra ett lite ovanligt brudpar. Du kan läsa mer om hästen och zebran här.



VERY CHERRY CHOCOLATE CAKE
Den här tårtan är både snygg och god. Så har ni inte testat den ännu så är det dags att göra det. Du kan läsa mer om tårtan här.



RÅGBULLAR
Jag invigde den nya köksmaskinen med att baka dessa rågbullar. De blev väldigt goda. Du kan läsa mer om rågbullarna här.