fredag 29 april 2011

Chokladwoopie pie

Jag har sett dessa woopie pie överallt och länge tänkt att jag ska testa. Nu blev det äntligen av. Jag trodde att woopie pie var små hårda kakor med fyllning men där hade jag fel för kakan är mjuk. De var otroligt goda och man kan fylla dem med i stort sett vilken fyllning man vill. Jag testade med chokladmyntakräm.



CHOKLADWOOPIE PIE
15 st

100 g smör
1,25 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
1 tsk salt
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Rör ner vetemjöl, bakpulver, kakao, salt och tillsist mjölken (jag blandade i matberedaren). Klicka ut eller fyll en sprits och spritsa ut 30 kakor på tre plåtar, max tio kakor per plåt eftersom de flyter ut innan de reser sig. Grädda ca 10 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna innan de fylls med valfri fyllning.

Kakorna på bilden är fyllda med chokladmyntakräm.


Receptet hämtat från tidningen Hembakat

Chokladmyntakräm

En kräm som smakar mycket choklad med ett litet inslag av mynta. Vill man kan man ta bort myntan. Krämen passar perfekt som fyllning i woopie pie.


CHOKLADMYNTAKRÄM

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 tsk mynta

Gör så här:
Smält chokladen tillsammans med smör, grädde och mynta och rör ihop ordentligt. Låt blandningen svalna och tjockna innan den används.


Receptet hämtat från tidningen Hembakat

torsdag 28 april 2011

Marabou cookies

Marabou har lanserat kakor och som den kak- och chokladälskare jag är så blev jag jätteglad när jag fick erbjudande om att provsmaka dessa. Kakorna finns i smakerna mjölkchoklad eller schweizernöt. Jag älskar ju Marabous mjölkchoklad så jag såg verkligen fram emot provsmakningen.

Mjölkchokladkakorna var goda men hade enligt mig lite tam smak. Schweizernötkakorna var mycket godare, de smakade mer och hade en ordentligt nötsmak. Min son Algot, 5 år, tyckte att det skulle vara mer choklad och mindre kaka... fast då kan man ju lika gärna köpa chokladkakan, vilket jag i och för sig gärna gör. :-)

Vilken av Marabous chokladkakor är er favorit? Själv är det daim och polka som köps mest. De funkar utmärkt att hacka och smaksätta muffins med.


onsdag 27 april 2011

Kalorisnål cupcake

När jag fyllde år fick jag den här fina cupcaken. Det är min mamma som virkat den åt mig. Den passar mig perfekt!

fredag 22 april 2011

Påskcupcake

Jag ville bjuda mina arbetskamrater på lite påskfika så jag hade med mig de här cupcakesen till jobbet i onsdags och bjöd på till förmiddagsfikat. Cupcakesen blev mycket uppskattade. Äggen är gjorda i sockermassa och så stänkte jag pastafärg utblandat med lite, lite citronsaft på dem så att de blev fläckiga. Kycklingen/hönan/tuppen (eller vad det är, vad tycker ni?) är modellerad i marsipan.

Glad påsk på er!



Dessa cupcakes bestod av:
Vit choklad- och päronmuffins spritsad med färskostfrosting med päronsmak. Dekorerad med sockermassa (Dr Oetker) och marsipan.

torsdag 21 april 2011

Tunnbröd

I helgen rörde jag ihop en deg och stekte tunnbröd till frukost. De var väldigt goda och det uppskattades här hemma. Den här varianten tar lite tid på sig eftersom den ska jäsa en timme innan man steker bröden. Vill du ha en snabbare variant så kan du göra spisbröd som bara är att röra ihop och steka.




TUNNBRÖD
20 st

15 g jäst
1 hel anis och 1 tsk hela fänkålsfrön (jag använde 1 tsk brödkrydda)
1 tsk salt
50 g smör
2,5 dl mjölk
2 msk sirap
2 msk strösocker
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

300 g varm, kokt potatis
1,5 dl rågsikt
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Om du använder hel anis och fänkålsfrön så krossar du dem i en mortel. Smält smöret och rör ner mjöl, sirap, strösocker, salt och kryddorna. När blandningen är max 37 grader blandar du ut jästen med vätskan. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta in det ordentligt till en kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca en timme.

Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt rågsikt och vetemjöl tills degen inte kladdar längre. Dela degen i 20 delar och kavla ut till tunna runda kakor. Nagga med en gaffel eller kavla kakorna med en kruskavel. Stek bröden på båda sidorna i torr stekpanna på medeltemperatur tills de fått lite färg. Förvara under bakduk och ät ljumna.


Receptet hämtat från boken A piece of cake av Leila Lindholm

tisdag 19 april 2011

Vit choklad- och päronmuffins

Muffins går snabbt att röra ihop och är snabbt klara för provsmakning vilket är perfekt när man vill ha lite nybakat till fikat eller får oväntade gäster. Det är också väldigt enkelt att variera smaken på muffins. Här har jag bakat mina vaniljmuffins och haft i vit choklad och päron och de blev mycket goda.

Nu när solen äntligen tittar fram och vi får lite värme så tyckte jag att det passade perfekt med lite vårgröna muffinsformar. Det härliga vårljuset ger lite nytt liv i alla foton och det är härligt att slippa använda blixt vid fotograferingen. Visst är det härligt med vår!



VIT CHOKLAD- OCH PÄRONMUFFINS
16-20 st (beroende på storlek)

2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 ägg
125 g smör
1,5 dl mjölk
50 g finhackad vit choklad
1-2 grovrivna päron

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mundre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll i den finhackade vita chokladen och grovrivet päron och blanda. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och klicka i smeten i formarna. Grädda i 12-18 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.

måndag 18 april 2011

Tårta till dagisfröken som slutar

Den sista mars slutade Inga-Lill som fröken på Algots dagis. Inga-Lill har funnits på Algots avdelning under hela tiden Algot gått på dagis och hon har varit en lugn och trygg person som vi alltid kunnat prata med om allt. Självklart känns det tråkigt att hon ska lämna dagiset men jag tror att de nya äventyren hon ska ge sig in i kommer att vara helt rätt för henne. Vi ville önska henne lycka till på sitt nya jobb och hade därför en tårta med oss till henne på hennes sista arbetsdag.






Tårtan bestod av:
Ljus tårbotten (15 cm) fylld med hallonmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och flowerpaste.

torsdag 14 april 2011

Miss Cupcake 2011 - Rösta på mitt bidrag

Det här är mitt bidrag i tävlingen Miss Cupcake. Jag har döpt mitt bidrag till "Miss Dolphin" och du kan läsa mer om delfincupcaken här. Jag skulle bli överlycklig om du ville rösta på min cupcake i tävlingen.

För att rösta på mitt bidrag klicka på länken nedan:
Miss Dolphin



onsdag 13 april 2011

Delfincupcake

Min man gillar delfiner och därför gjorde jag den här cupcaken till honom. För flera år sedan var vi på Bahamas och där fick vi möjlighet att bada tillsammans med riktiga delfiner vilket var en häftig upplevelse.

Jag har varit nyfiken på sockermassan från Dr Oekter och satte mig därför och modellerade delfinerna med den. Sockermassan var smidig att använda och delfinerna var mjuka även ett dygn efter att de gjorts vilket gjorde att de var betydligt behagligare att äta på än sugarpaste som stelnar. Nackdelen med sockermassan skulle i vissa fall kunna vara just att den inte stelnar, vilket kan vara ett problem vid vissa modelleringar där man vill att vissa delar ska stelna innan man kan fortsätta arbeta med figurerna. Med tanke på att mina delfiner kunde ställas upp trots att de var mjuka innuti så får sockermassan helt klart godkänt. Vad gäller smaken så var den helt okey, även om jag tycker att min hemmagjorda sugarpaste med vaniljsmak är godare.



Cupcaken bestod av:
Enkla chokladmuffins fyllda med marsankräm. Vit chokladsmörkräm är bredd ovanpå. Derorationer i sockermassa (Dr Oetker) och strössel.

tisdag 12 april 2011

Vinnaren av produkterna från Dr Oetker är...

Nu är det dags att avslöja vinnaren av bakprodukterna från Dr Oetker. Hela 188 kommentarer kom in i tid och det fick bli slumpen som avgjorde vem som vann. Jag hoppas att vinnaren får stor nytta av paketet.


Vinnaren är kommentar nummer 14 och den är Simone från Smulans bakblogg som vinner det härliga bakpaketet. Grattis Simone! Maila din adress till mig på bakgladje@gmail.com.


Ett stort tack till Dr Oetker som gav mig den fina baklådan och som gav en av mina bloggläsare möjligheten att också testa alla produkterna.


söndag 10 april 2011

Havrerutor i långpanna

När mina föräldrar var på besök bakade jag det här brödet. Det är ett långpannebröd som var väldigt enkelt och smidigt att göra och som var gott och saftigt. Vi satt och åt på födelsedagstårtan när det var dags att stoppa brödet i ugnen och därför glömde jag helt enkelt bort att pensla och ha på havregryn uppepå... men det gick alldeles utmärkt ändå.





HAVRERUTOR I LÅNGPANNA
1 långpanna

5 dl havregryn (jag använde fiberhavregryn)
6 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
2 msk brun farin
7 dl vetemjöl (420 g)
2 tsk salt
mjölk och havregryn till pensling (det glömde jag)

Gör så här:
Smält smöret och blanda i 5 dl av mjölken och rör ner havregrynen. Låt blandningen stå och svälla i 10-15 minuter. Smula jästen i en degbunke och blanda ut den med 1 dl mjölk. Häll i havregryndblandningen, brun farin och vetemjöl och knåda degen i maskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på en plåt, 30x40 cm, och klappa ut den så att den blir jämnhög. Skär rutor med en mjölad kniv eller degskrapa och nagga rutorna med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla brödet med mjölk och strö över havregryn. Grädda brödet i ca 15 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt brödet svalna på galler under bakduk innan du skär upp det.


Receptet hämtat från Mumsfillibaba

torsdag 7 april 2011

Min födelsedagstårta dekorerad av mannen och sonen

Helgen efter att jag fyllde år kom mina föräldrar på besök och då bjöds det självklart på tårta. Jag bakade, fyllde och täckte tårtan men sen var det min man Magnus och min son Algot som stod för dekorationerna. Det var roligt att stå bredvid och se på när de pysslade tillsammans. Tårtan ska föreställa att vintern håller på att ge sig av och våren tar över. Visst blev den fin!

För första gången bakade jag en chokladbotten till en tårta. Jag hade körsbär i frysen som jag använde till fyllningen. Choklad och körsbär passade väldigt bra ihop och det blev en jättegod tårta.

Lite längre ner i inlägget kan ni se några bilder på när min man och min son pysslade med dekorationerna till tårtan.













Tårtan bestod av:
Chokladtårtbotten (22 cm) fylld med körsbärsmousse och mörk chokladmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste, marsipan och mjuka sockerkulor. Snöflingorna är penslade med glitterpulver.


onsdag 6 april 2011

Tävling: Vinn produkter från Dr Oetker

Jag fick ett paket från Dr Oetker fyllt med massor av produkter som kan användas vid bakning och dekorering av cupcakes. Jag är lite extra nyfiken på sockermassan som jag hört talas om men som jag själv inte lyckats hittat i någon affär. Den fina rosa lådan dekorerad med cupcakes och tårtor passar perfekt för lagring av bakgrejer. Det roliga är att jag får lotta ut en liknande till någon av er bloggläsare.

Det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att skriva en kommentar till det här inlägget senast måndagen den 11 april kl 23.59. Tipsa gärna dina vänner om tävlingen.



måndag 4 april 2011

Mjuk chokladkaka

Här är en smarrig chokladkaka som passar lika bra att äta precis som den är eller att använda som tårtbotten. Används den till tårtbotten får man en väldigt mastig men otroligt god tårta. Man bör inte använda en form som är större än 22 cm i diameter, då blir kakan lite väl liten.

Den som läser receptet noga ser att det är samma recept som till Leilas chokladmuffins. Jag tycker de muffinsen är så goda och jag ville testa om det fungerade att göra en större kaka av samma smet och det gick utmärkt.


CHOKLADKAKA
1 st

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%

Gör så här:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten. Smält chokladen och blanda ner den i smeten. Fyll en form på 20-22 cm med smet och grädda 35-40 minuter i 175 grader (varmluft) i nedre delen av ugnen.

fredag 1 april 2011

Bakglädje i mars

Varje månad blir jag lika förvånad att tiden går så snabbt. Jag har så många idéer och recept som ligger på hög för att testas och jag bara väntar på tillfället att få prova dem. Chokladkakorna nedan är ett av de recept som jag länge har velat testa och som jag äntligen provade. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under mars.


HÄSTTÅRTA
Den här tårtan var riktigt rolig att göra. Hästen gick över förväntan att modellera och jag tycker att slutresultatet blev väldigt bra. Du kan läsa mer om hästtårtan här.




KLADDIGA COOKIES
Älskar du choklad så älskar du dessa kakor. Den mjuka kladdiga mitten i kakan tar fram smaken av choklad till max. Jag hade kakorna med mig till jobbet och bjöd på dem när jag fyllde år. Du kan läsa mer om dessa kakor här.




BRUNKANS LÅNGA MED MINDRE SOCKER
Ett av mina favoritbröd är Brunkans långa men det innehåller tyvärr en hel del socker. Jag testade att minska mängden socker och det fungerade utan problem. Det blev ett härligt gott bröd. Du kan läsa mer om brödet här.




MODELLERAD R2D2
Jag modellerade en R2D2 som skulle dekorera en glasstårta. Jag gjorde även en namnskylt i Star Warstema. Du kan läsa mer om R2D2 här.