måndag 28 februari 2011

Semlor

Har ni ätit någon semla än? Jag åt min första köpta semla förra veckan och i helgen blev det hembakade semlor. De hembakade är så mycket godare än de köpta. När man gör egna semlor kan man välja hur mycket fyllning och grädde man vill ha själv.

Nästa fråga är: Hur äter ni er semla? Jag äter gärna min med ett glas kall mjölk. Jag börjar med locket och sen äter jag upp resten av semlan.






SEMLOR
16 st

Deg:
35-40 g jäst (om receptet dubblas räcker 50 g)
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
0,5 kg vetemjöl (spar 0,5 dl till utbaket)
0,25 tsk salt

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
Mandelmassa (gärna hemmagjord)
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker att pudra på locket

Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.

Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 16 bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 60 minuter.

Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-12 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

Skär av toppen på bullen och gröp en liten grop i semlan. Blanda det urgröpta bullbrödet med lite mandelmassa. Tillsätt en skvätt mjölk så att fyllningen inte blir så torr. Fyll gropen i semlan med fyllningen. Vispa grädden och klicka på önskad mängd ovanpå fyllningen. Lägg på locket och pudra lite florsocker på.

Mandelmassa

Det är inte svårt att göra egen mandelmassa och det är perfekt att ha hemma om man exempelvis vill göra semlor. Mandelmassa passar också bra i frukt- och bärpajer samt som fyllning i vetebullar.


MANDELMASSA

190 g sötmandel
10 g bittermandel (kan ersättas med sötmandel)
200 g strösocker

Gör så här:
Skålla mandeln. Mixa mandel och socker i en matberedare eller mixer i några minuter. Tryck ihop massan till en korv och linda in i plastfolie. Låt mandelmassan ligga och vila minst en dag.

lördag 26 februari 2011

Linfröscones med havregryn

Jag har läst om så många som äter scones till frukost så imorse var jag tvungen att testa. Sconesen blev väldigt goda och det blev en härlig smak med linfrönen i. Magnus hade gjort en jättegod fikonkompott tidigare som passade utmärkt att ha på sconesen. Det blev lite lyxfrukost så här på lördagen och jag är säker på att det blir scones fler helgfrukostar framöver här hemma.




LINFRÖSCONES MED HAVREGRYN
8 st

3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 dl linfrön
50 g smör
2 dl mjölk

Gör så här:

Blanda alla ingredienser med degkrokarna på elvispen eller i en matberedare. Klicka ut degen på en plåt och nagga bröden med en gaffel. Grädda sconesen i ca 12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

onsdag 23 februari 2011

Bröllopstårtor till Mariana och Joel

Lördagen den 19 februari gifte sig Mariana och Joel och jag fick den stora äran att göra deras bröllopstårta.

Jag fick fria händer när det gällde dekorationerna. Det jag visste var att bröllopets färger gick i vitt och limegrönt samt att det gärna fick vara lite vintertema på tårtorna. Det blev fem tårtor, en mittentårta med limegröna hjärtan för att symbolisera kärleken, två tårtor med Mariana och Joels namn på och två tårtor med enbart blommor, snöflingor och snöbollar på. Det fick gärna vara något roligt på tårtorna också men hur jag än funderade och klurade så kom jag inte på något bra, så istället för att göra något som jag antagligen inte skulle bli nöjd med så hoppade jag över den delen.

Det var mitt största tårtprojekt hittills. Tårtbottnar skulle bakas, sugarpaste skulle göras och dekorationerna skulle förberedas. Om någon hade frågat mig när tårtorna var klara sent på kvällen dagen innan bröllopet om jag skulle göra om det här så hade jag nog svarat nej men efter en natts sömn så kändes den idén inte helt främmande. Det var otroligt roligt att få göra dessa tårtor och jag är väldigt nöjd med resultatet.

En av gästerna var glutenallergiker så jag bakade en glutenfri cupcake som jag dekorerade med liknande blommor och färger som tårtorna. Jag ville sätta ett snyggt band rund cupcakeformen men bandet gled bara av. Det slutade med att jag satte cupcaken i en till form och sydde fast bandet i den yttre formen.

Jag önskar Mariana och Joel lycka till i deras nygifta liv tillsammans!










Tårtorna bestod av:
Ljus tårtbotten (24 cm) fylld med päronmousse och After eight-kräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och sockerkulor. Snöflingorna är gjorda i flowerpaste.

Cupcaken bestod av:
Glutenfri vaniljmuffins fyllda med päronmousse. Spritsad med vit chokladsmörkräm blandad med florsocker och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och sockerkulor. Snöflingan är gjord i flowerpaste.

måndag 21 februari 2011

Erika tårtar

Den senaste tiden har mitt fokus varit på ett lite större tårtprojekt än vanligt. Här ser ni mig "in action" när jag tårtar. Resultatet kommer så snart jag fixat bilderna.



onsdag 16 februari 2011

Cupcakes som vardagslyx

För någon vecka sen var jag och Algot hemma själva en kväll och jag var nyfiken på att testa en ny sorts frosting. Jag slängde snabbt ihop några av mina favoritmuffins och gjorde en minisats chokladfrosting med vit choklad. Jag hade lite glasskräm i frysen som jag fyllde cupcakesen med.

Jag har sett så många sprisa frosting som en ros och ville testa det jag också. Resultatet blev väl inte riktigt som jag hoppats men med lite mer övning ska jag nog få till små rosor jag också. Jag och Algot fick i alla fall varsin cupcake till efterrätt den kvällen. Lite vardagslyx blev det.



Dessa cupcakes bestod av:
Erikas vaniljmuffins fyllda med glasskräm och spritsad med chokladfrosting med vit choklad. Dekorerad med mjuka sockerkulor.

tisdag 15 februari 2011

Chokladfrosting

Det här är en enkel och god frosting med smak av choklad. Att den bara innehåller två ingredienser gör den lätt att komma ihåg. Spritsa eller stryk frostingen på valfri muffins och få en god cupcake.


CHOKLADFROSTING

200 g färskost (ex philadelphia)
200 g choklad (vit, ljus eller mörk)

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Vispa ihop färskost och choklad med elvisp så att det blandar sig ordentligt.

måndag 14 februari 2011

Erikas vaniljmuffins

Enklare muffins får ni nog leta efter. Det är bara att slänga ner alla ingredienser i matberedaren och köra runt, klicka ut i muffinsformar och in i ugnen. De blir dessutom mycket goda. Jag har bakat efter det här receptet i flera år och aldrig blivit besviken. En favorit är att lägga en bananskiva ovanpå muffinsen och strö på lite pärlsocker innan de gräddas... det framkallar barndomsminnen hos mig. Har ni inte mjölk hemma så ta lite naturell yoghurt, filmjölk eller gräddfil istället. Muffinsen på bilden är bakade med gräddfil.



ERIKAS VANILJMUFFINS
16-20 st (beroende på storlek)

2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 ägg
125 g smör
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och klicka i smeten i formarna. Grädda i 12-18 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.

torsdag 10 februari 2011

Steg för steg: Att göra en gran i sugarpaste

Jag tänkte visa hur man gör en gran på ett enkelt sätt. Jag har använt granar till Jessicas vintriga födelsedagstårta och Ulrikas tältningstårta. Bilderna blev inte de bästa men det är inte lätt att ta kort själv när man behöver båda händerna för att göra själva granen.


1. Det du behöver är sugarpaste, en sax (väl rengjord eller som min inköpt enbart för modellerande) och en pensel eller liknande.


2. Forma sugarpastebiten till en kon.


3. Sätt penselns skaft mot botten av konen och tryck in den.


4. Så där, nu kan man hålla i penselskaften medans man jobbar med granen.


5. Håll i penselskaftet med ena handen och ha saxen i den andra.


6. Börja uppifrån och klipp små jack i granen.


7. Fortsätt klippa nedåt på granen.


8. Så där, nu är hela granen klippt.


9. Sätt handen under granen och dra av den från penselskaftet. Ställ den att torka. Klart!

tisdag 8 februari 2011

Cupcakes till Anna och Joel

Anna vill överaska sin man Joel med cupcakes när de skulle fira sin bröllopsdag. Jag gjorde chokladcupcakes med röda rosor och fjärilar på. För att få lite liv i rosorna penslade jag med lite glitterpulver.





Dessa cupcakes bestod av:
Chokladmuffins fyllda med hallonmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm blandad med florsocker och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i flowerpaste och sugarpaste penslade med pulverfärg.

måndag 7 februari 2011

Hålkakor

Här kommer ett gott och härligt bröd som passar bra till frukost. Eller varför inte som matsäcksmacka nu när vi har så härligt vinterväder. Har ni gjort någon trevlig utflykt nu i vinter?




HÅLKAKOR
4 st

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g smör
0,5 dl sirap (70 g)
3 dl havregryn
10 dl rågsikt
0,5 tsk salt

Gör så här:
Smält smöret och häll i mjölken. Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Ha i saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den. Dela degen i fyra delar. Tryck ut varje del med handen till ca 1,5-2 cm tjocklek. Ta ut ett hål i mitten av varje kaka med något runt. Nagga varje kaka med en gaffel. Låt brödkakorna jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Grädda hålkakorna i 10-12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt bröden kallna under en bakduk. Jag gjorde en fralla av degen som kom från hålet i kakorna, den gräddades något kortare tid (tas ut när den fått fin färg).

onsdag 2 februari 2011

Legotårta med Darth Vader

I lördags fyllde Lukas 7 år. Lukas mamma hade sett min tidigare legotårta och ville gärna ha en liknande men med en Darth Vader på istället för en vanlig legogubbe.

Jag bävade lite inför att göra en liknande tårta just av den anledningen att jag var så väldigt nöjd med den tidigare legotårtan. Den här legotårtan är mindre i diameter än den förra vilket gjorde att namnet var väldigt pilligt att skära ut men till sist lyckades jag. Jag modellerade Darth Vader i marsipan vilket fungerade väldigt bra, marsipan är väldigt följsamt och torkar inte så snabbt vilket gav mig tid att göra alla smådetaljer. Att marsipan torkar långsamt kan även vara ett problem vilket jag upptäckte när lasersvärdet, som är gjort i flowerpaste, skulle på plats för då blev det för tungt och handen lossnade. Så Darth Vader fick ligga och vila en vecka med "limmad" hand (jag limmar ihop alla mina dekorationer med vanligt vatten). När tårtan väl skulle dekoreras så satt handen fast som den skulle.

Jag tycker tårtan blev mycket bra och det var väldigt roligt att modellera Darth Vader.

Grattis Lukas på 7-årsdagen!





Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (15 cm) fylld med hallonmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationer i marsipan och sugarpaste. Lasersvärdet är gjort i flowerpaste.

tisdag 1 februari 2011

Bakglädje i januari

Januari har varit en riktig tårtmånad för mig. I och med att det har gjorts många tårtor så har jag inte hunnit med så mycket annat bakande. Tack vare alla tårtor har också fått chansen att öva på att modellera vilket är jättekul. Därför innehåller den här återblicken mest bilder på tårtor men jag lägger även in de goda frallorna som jag bjöd mina arbetskamrater på häromveckan. Här kommer en liten återblick av några gosaker som förekommit på bloggen under januari månad.


NYÅRSTÅRTA
2011 firades in med goda vänner och tårta. Det här är tårtan som jag hade med mig till nyårsfirandet. Tårtan går i vitt och guld. Du kan läsa mer om nyårstårtan här.




PAKETTÅRTA
Äntligen fick jag chansen att göra en pakettårta. Du kan läsa mer om pakettårtan här.




TÄLTNINGSTÅRTA
Min svägerska fyllde år i januari och hon fick en tårta i födelsedagspresent. Eftersom hon tycker om att vara ute i naturen så var det inte svårt att komma på ett tema för tårtan. Du kan läsa mer om tältningstårtan här.




CONVERSESKOR
Den här Converseskon ska inte pryda någon tårta, den gjordes enbart eftersom jag var nyfiken på att testa att göra en. Du kan läsa mer om Converseskon här.




MODELLERADE ROSOR
När men har material hemma som börjar närma sig "bäst före"-datum så fick det bli en tårta till Magnus jobb. Jag modellerade rosor i marsipan och de är jag väldigt nöjda med. Du kan läsa mer om tårtan som rosorna satt på här.




MODELLERAD YODA
När jag modellerade Yoda torkade sugarpasten och smulade sönder. Därför är jag extra glad att jag lyckades få ihop en Yoda-figur. Du kan läsa mer om tårtan som Yoda stod på här.




ERIKAS VARIANT AV VEKERUMSFRALLOR
Dessa frallor gjorde jag till fredagsfikat på jobbet. De blev fluffiga och goda. Du kan läsa mer om frallorna här.