måndag 30 augusti 2010

Chokladbollsigelkottar till dagis

När barnen fyller år på Algots dagis så får man ta med sig något att bjuda på om man vill. I år gjorde jag och Algot chokladbollar formade som igelkottar. Idén hittade jag hos Olga som hade gjort jättesöta igelkottar tillsammans med sin son. Ett rolig sätt att piffa till sina chokladbollar på.


Igelkottarna bestod av:
Chokladbollssmet rullade i choklad- och kolaströssel. Ögonen är gjorda av sugarpaste och det svarta ritat med ätbar färgpenna.

söndag 29 augusti 2010

Chokladbollar

Här hemma görs det väldigt sällan chokladbollar men varje gång vi gör det så tänker jag att vi borde göra det oftare. Det är ju så enkelt och så gott. Perfekt att göra tillsammans med barn också. De här chokladbollarna har Algot gjort. Min favorit är chokladbollar rullade i pärlsocker. Vad rullar du helst chokladbollar i?


CHOKLADBOLLAR
25 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
(2 msk kallt kaffe)
Garnering: pärlsocker eller kokos

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma små bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokos. Ställ dem kallt för att stelna.


Receptet hämtat från Axa

fredag 27 augusti 2010

5-årskalas för släkten

På Algots 5-årskalas med släkten blev det givetvis hembakade bullar, kakor och tårta. Vi hade jättetur med vädret, solen sken och det var varmt och härligt så vi kunde sitta ute och njuta av fikat. Här får ni se lite bilder på vad det bjöds på till kaffet.







onsdag 25 augusti 2010

Råglimpa

Det har blivit en hel del ljust bröd den senaste tiden. Jag kände mig sugen på att göra lite grövre bröd och det resulterade i de här limporna. Det här brödet är ganska kompakt och smakar mycket råg. Det mår bra av att ligga en dag innan man äter av det.



RÅGLIMPA
2 st

Dag 1:
110 g helt bovete (1,3 dl)
150 g grovt rågmjöl (2,5 dl)
850 g vatten (8,5 dl)

Gör så här:
Blanda allt i en bunke och låt stå över natten (eller 12-24 timmar).


Dag 2:
50 g jäst
50 g vatten (0,5 dl)
45 g ljus sirap (0,3 dl)
0,5 msk ättika
400 g rågmjöl (6,5 dl)
400 g grahamsmjöl (6,5 dl)
170-200 g vetemjöl (2,5-5 dl)
1 tsk salt

Gör så här:
Koka upp blandningen från gårdagen i en kastrull under omrörning. Ta kastrullen från plattan och sätt på locket, låt stå i 5-10 minuter. Rör om några gånger. Häll den grötliknande blandningen i en stor bunke och låt det svalna.

Smula jästen i en liten skål och blanda med vattnet. Häll ner jästblandningen i grötblandningen, tillsätt sirap, ättika, rågmjöl och grahamsmjöl och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget och bearbeta degen i 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma avlånga limpor och lägg varje limpa i en smord avlång form (1,5-liter). Låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden i 45-60 minuter i 200 grader nederst i ugnen (eller tills innertemperaturen på brödet är 98 grader). Häll ut bröden från formarna och låt dem svalna på galler under en bakduk.


måndag 23 augusti 2010

Brandbilstårta

Förra helgen hade vi 5-årskalas för Algot med släkten. Algot hade beställt en brandbilstårta och det fick han självklart. Det var första gången jag täckte en tårta med marsipan och det kändes lite nervöst innan jag visste hur det skulle gå. Det var väldigt varmt och klibbigt i luften så marsipanen svettades en aning och dekorationerna hamnade lite på sniskan men på det stora hela är jag nöjd. Algot tyckte också om tårtan och det är ju faktiskt det viktigaste.

Magnus hjälpte mig att skära till en tårtbricka av plexiglas så att den passade perfekt till tårtan.













Tårtan bestod av:
Sockerkaka fylld med jordgubbsmousse och glasskräm. Spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med kavlingsmarsipan. Dekorationer i marsipan och sugarpaste.

fredag 20 augusti 2010

Cake balls

De här små kakorna känns riktigt lyxiga. Det är lite roligt att göra en kaka som inte ser ut som alla andra kakor. Hur ofta äter man föresten en kaka på pinne?

Jag använde vanlig sockerkaka, men du kan använda valfri mjuk kaka. Pinnarna som jag använt är grillpinnar som är delade på mitten. De går att dekorera på flera sätt. Jag ringlade smält choklad runt kakorna, men du kan doppa dem i strössel eller sätta på en blomma i sugarpaste eller marsipan om du vill. Valmöjligheterna är oändliga.




CAKE BALLS
24 st

Kakor:
240 g kaksmulor av sockerkaka (ca 1/3 av en hel sats sockerkaka)
1 msk kakao
40 g philadelphiaost

Dekoration:
100 g mörk choklad

Gör så här:
Smula sockerkakan och blanda i kakaon. Rör i philadelphiaosten. Tillsätt mer philadelphia om massan känns för torr, den ska fastna ihop när man trycker ihop den. Ställ in massan i kylskåpet en stund innan du fortsätter.

Rulla massan till 24 små bollar. Trä bollarna på pinnar. Ställ in i kylskåpet ytterligare en stund innan du fortsätter.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Doppa pinnarna i chokladen och låt dem stelna. Ett bra sätt att förvara dem är i ett glas fyllt med socker eller salt. Dekorera efter önskemål.

onsdag 18 augusti 2010

Kanelbullar

Jag är uppvuxen med att man har bulle till fikat, det hör liksom till. Fika utan bulle blir liksom bara ett halvt fika. Och bullen äts alltid upp först! Min man påstår att han fått arga blickar från hela min familj en gång när han försökte sig på att ta en av kakorna före bullen.

Idag blir det ofta fika med det som nyligen bakats eller det som hittas i frysen, men finns det bullar i frysen så tas de fram till fikat. Kanelfyllningen är en favorit som jag aldrig tröttnar på även om jag ibland provar på andra fyllningar också. Vilken bullfyllning är din favorit?



KANELBULLAR
40 st

Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (14 dl)

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt blandningen kallna något. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Knåda ordentligt 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.

Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medans degen jäser.

Häll upp degen mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ett tunt lager av fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 bitar och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa i 40 minuter under bakduk.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i ca 5-7 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.

Tips:
- Se till att inte grädda bullarna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen, annars blir de torra. Stirra dig inte blind på tiden utan titta på bullarna.
- Ställ ner bullformarna i en muffinsplåt när du gräddar så får bullarna en finare form.


Receptet hämtat från Kungsörnen

måndag 16 augusti 2010

Smultronmacarons

Samtidigt som jag bakade päronmacarons så gjorde jag dessa med smultronsmak. De blev jättegoda och är fyllda med smultronsmörkräm. Sonen hjälpte till att plocka smultronen som fick vara med på en av bilderna.

söndag 15 augusti 2010

Beautiful blogger award


Jag har fått ytterligare en Beautiful Blogger Award. Den här gången fick jag den av Yasemin som har bloggen Yasemins kök. Tack så jättemycket! Jag blir jätteglad när någon tycker om min blogg.

Titta in på Yasemins blogg. Hon har en massa fina bilder från sina resor och lagar en massa spännande mat och goda bakverk. Det är ett bra ställe att inspireras på.


Jag har tidigare fått denna award från Sana och Annica, det kan ni läsa mer om här.

fredag 13 augusti 2010

Sonen bakar bondbröd

Den här receptboken är riktig nostalgi för mig. När jag var liten fanns den här boken på mitt dagis och vi bakade ur den ibland. Jag vet att jag många gånger i vuxen ålder tänkt tillbaka på boken och undrat om den fortfarande går att få tag i. Under bokrean tidigare i år hittade jag den och det var en självklarhet att jag skulle köpa den till min son. Han tittar ofta i den och vill att vi ska sitta tillsammans och "läsa" hur recepten ska göras.

Nu ville han baka bondbröd. Algot bakade brödet alldeles själv förutom att jag hjälpte honom att sätta in och ta ut brödet ur ugnen. Brödet blev jättegott och jag hoppas att han vill baka till oss snart igen.


Han studerade receptet noga innan han började.


Vetemjölet mättes upp och hälldes i bunken.


När alla ingredienserna blivit uppmätta rörde han om i bunken så allt blandade sig.


Degen knådades ordentligt innan sista jäsningen.


Äntligen var brödet i ugnen. Algot plockade fram sin lilla stol och parkerade sig framför ugnen för att inte missa något.


En stolt kille visar upp sitt nybakta bröd. Visst blev det fint!


BONDBRÖD
1 st

3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 påse torrjäst
3 dl vatten (45 grader)

Gör så här:
Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, strösocker och torrjäst i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om. Låt jäsa i bunken under bakduk i 10 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen. Lägg upp degen på en plåt och klipp några skåror i degen. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda brödet i 15-20 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt brödet svalna under bakduk på galler.

onsdag 11 augusti 2010

Päronmacarons

Jaha, då har även jag testat att baka macarons. Det verkar som att det är årets bakverk eftersom de dyker upp överallt just nu. Resultatet blev väl inte riktigt som jag önskat rent utseendemässigt, så nästa gång ska jag testa ett annat recept och då hoppas jag att de kan bli snyggare. Trots utseendet blev de otroligt goda så det är ingen risk att de blir några kvar. Dessa är fyllda med päronsmörkräm.

måndag 9 augusti 2010

Sirapsrutor

Jag hade filmjölk som höll på att bli gammal så jag tänkte att den borde ju funka bra att baka sirapsrutor med. Det gick alldeles utmärkt, de blev jättegoda, saftiga och luftiga.



SIRAPSRUTOR
30 st

50 g jäst
5 dl filmjölk
50 g smör
63 g ljus sirap (3 msk)
720 g vetemjöl
5 g havssalt (1 tsk)

Gör så här:
Smula jästen och lös med lite av filmjölken. Smält smöret och häll i resten av filmjölken och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda i 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den blank och dela i två delar. Kavla ut varje del på varsitt bakplåtspapper. Skär till lagom stora brödbitar och nagga med en gaffel. Låt degen jäsa ytterligare 40 minuter.

Grädda 6-7 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

fredag 6 augusti 2010

Bärpaj med mazarinfyllning

Om det är något ni ska göra med sommarens bär så är det den här pajen. Den är gudomligt god. Pajen är fylld med mazarinfyllning och valfria bär och toppad med smulor. Förra året bakade jag den med nyplockade blåbär och i år testade jag att göra den med hallon. Båda varianterna helt otroligt goda. Kan tänka mig att kombinationen blåbär och hallon skulle bli en vinnare. När man ser receptet kan man lätt skrämmas att det är så många delar som ska göras, men den är enklare än vad man först kan tro. Och den är värd att lägga ner lite tid på. Servera pajen med vaniljsås.





BÄRPAJ MED MAZARINFYLLNING
1 st

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt

Mazarinfyllning:
50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl

Bärblandning:
1 msk strösocker
1 msk maizena
4 dl valfria bär

Smulor:
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
35 g smör

Gör så här:
Pajdegen: Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen och lägg i en pajform med diameter 24 cm. Nagga botten med en gaffel. Ställ pajformen i frysen ca 1 timme innan du fortsätter. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader.

Mazarinfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Häll mazarinfyllningen i pajskalet.

Bärblandning: Blanda bären med socker och maizena. Fördela bärblandningen över mazarinfyllningen.

Smulor: Rör snabbt ihop ingredienserna till smulorna till en grynig massa. Fördela smulorna övest på pajen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda 25-30 minuter i mitten av ugnen.

onsdag 4 augusti 2010

Rågbröd i långpanna

Långpannebröd är smidiga tycker jag. Allt gräddas på samma gång och man får portionsbitar färdiga att stoppa i frysen. Fast allra godast är de att äta medans lukten av nybakt fortfarande finns kvar i huset. Det här blir ett gott och saftigt bröd som innehåller lite grovt rågmjöl och linfrön och brödet passar utmärkt med en skiva ost.



RÅGBRÖD I LÅNGPANNA
1 st långpanna

50 g jäst
5 dl mjölk
42 g honung (2 msk)
80 g linfrö (1 dl)
275 g rågsikt (5 dl)
55 g grovt rågmjöl (1 dl)
360 g vetemjöl (6 dl)
20 g havssalt (1 msk)

Gör så här:
Smula jästen och lös upp den i mjölken. Blanda i alla övriga ingredienser utom saltet och knåda i 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i bunken i ca 40 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakplåtspapper och tryck ut degen så att det blir en stor platta. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Skåra brödet till lagom stora bitar och grädda i 15 minuter i nedre delen av ugnen i 225 grader. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.

måndag 2 augusti 2010

Hipp hipp hurra, idag är det Algots födelsedag!

Idag fyller min Algot 5 år. Även om det är mitt i semestern och det inte blir något stort kalas idag så ska det givetvis firas. Fika i sängen och paket på morgonen och tårta till fika.

Det fick bli en liten tårta, 15 cm i diameter, eftersom det bara är vi tre i familjen som ska äta av den. Kalas blir det senare. Jag gjorde misstaget att lägga tårtan på ett fat som inte var platt, vilket gjorde det väldigt svårt att täcka tårtan snyggt med sugarpasten.

Grattis Algot på din 5-årsdag!




Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (15 cm) fylld med lemoncurdgrädde och jordgubbsmousse. Spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i marsipan, sugarpaste och flowerpaste.

söndag 1 augusti 2010

Bakglädje i juli

Nu har bloggen funnits i nästan två månader och jag tänkte införa en återblick efter varje månad. Där tänker jag presentera det jag själv tycker har varit bäst på bloggen under månaden som gått.

Juli har varit en underbar månad i år. Solen har verkligen visat sig från sin bästa sida och det har kanske inte riktigt varit läge att stå i köket varje dag, men jag har ändå lyckats baka både det ena och det andra. Jag hoppas att ni som läst min blogg har fått lite inspiration av att titta på mina bilder och läsa mina recept. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under juli månad.


KORGTÅRTA
Korgtårtan gjordes till en kakträff med sju tjejer och sju sorters kakor. Tårtan var riktigt rolig att göra och jag tycker att jag lyckades riktigt bra med den. Du kan läsa mer om tårtan här.



CHOKLADCUPCAKES MED TVÅFÄRGAD FROSTING
De här cupcakesen var första testet att spritsa med tvåfärgad frosting. Jag tycker att de blev riktigt fina, dessutom var de väldigt goda. Du kan läsa mer om cupcakesen här.



FYLLDA GIFFLAR
De här fyllda gifflarna är perfekta att ha i matsäcksväskan. Passar utmärkt nu på sommaren, men funkar lika bra på vintern i skidspåret. Du kan läsa mer om gifflarna här.



MAMMAS SOCKERKAKA
Den godaste sockerkakan jag vet. Jag är uppvuxen med den här kakan och receptet kommer från min mamma. Du kan läsa mer om sockerkakan här.



HUR MAN ENKELT SPRITSAR MED TVÅFÄRGAD FROSTING
En enkel beskrivning på hur man förhöjer intrycket på sin cupcake. Du kan läsa instruktionen här.